Anketa o kibernetičkom zlostavljanju od strane bezlične birokracije

Anketa o kibernetičkom zlostavljanju od strane bezlične birokracije

U razdoblju od 02.12.2019. godine, Violence Research Lab provodi anketiranje o ‘faceless bureaucracy’ u kontekstu ‘cyber harassment’ u domeni nacionalnog financiranja znanosti među aktualnim i bivšim voditeljima HRZZ znanstvenih projekata. U pozitivno recenziranom, odobrenom i ugovorenom projektnom prijedlogu i radnom planu projekta UIP-2017-05-8876 koji sufinancira Zaklada izričito je predviđeno ISTRAŽIVANJE KIBERNETIČKOG ZLOSTAVLJANJA U HRVATSKOJ. U čak 7 stavki projektnog radnog plana koji čini sastavni dio ugovora o financiranju izričito se navodi „KIBERNETIČKO ZLOSTAVLJANJE“.

Neupitno je da „cyber harassment by faceless bureaucracy“ predstavlja jedan od pojavnih oblika (kibernetičkog) zlostavljanja, što potvrđuje i studija Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (izvor, str. 22). Birokratska interpretacija Zaklade o tome što je, a što nije kibernetičko zlostavljanje, odnosno što u sklopu projekta smijemo ili ne smijemo istraživati, je POKUŠAJ BIROKRATSKE CENZURE i POTPUNO NEPRIHVATLJIVO OGRANIČAVANJE SLOBODE I AUTONOMIJE ZNANSTVENOG STVARALAŠTVA. Postavljanje javne obavijesti na službenim stranicama Zaklade je difamacija ugovorenog projekta i istraživačkog rada projektnog tima Violence Research Laba.

Dana 03.12.2019. godine, zatražili smo očitovanje Zaklade o tome tko je odgovorna osoba Zaklade koja je u roku od svega sat dva vremena birokratski, virtualno i naravno potpuno anonimno odredila da istraživanje ovog pojavnog oblika kibernetičkog zlostavljanja nije dio našeg projekta, odnosno da ne predstavlja oblik kibernetičkog zlostavljanja – nismo dobili nikakav odgovor. Obavijest Zaklade je zapravo izvrstan i javno dostupan primjer kibernetičkog zlostavljanja voditelja HRZZ projekta od strane bezlične birokracije Zaklade, dakle ne samo da je stvorila osjećaj bespomoćnosti, nego i realnu situaciju bespomoćnosti, jer netočna i difamirajuća obavijest i dalje stoji, štoviše, Zaklada je još i svim voditeljima HRZZ projekata poslala e-mail obavijest istog difamirajućeg sadržaja. Očekujemo uklanjanje netočne obavijesti i objavu ispravka s isprikom projektnom timu, slanje ispravka svim voditeljima HRZZ projektata kojima je Zaklada poslala e-mail obavijest istog difamirajućeg sadržaja i očitovanje na upit od 03.12.2019. god. o tome tko je odgovorna osoba Zaklade koja odredila da istraživanje ovog pojavnog oblika kibernetičkog zlostavljanja nije dio našeg projekta te da se javno i putem e-maila difamira naš projekt.

Ističemo da iz prvih podataka ove eksplorativne studije koja je još uvijek u tijeku jasno proizlazi postojanje ovog oblika kribernetičkog zlostavljanja u domeni nacionalnog financiranja znanosti te da su prijavljeni fenomeni poput:

  • „e-mail disciplinirajućeg tona (diskurzivni šamar)“;
  • „Zbog toga se osjećaj bespomoćnosti održavao tijekom cijeloga trajanja projekta“;
  • „popis [primjedbi] je prilično dug, a tema me toliko frustrira da ću se poštedjeti grča u želucu“.

Cyber harassment

Istraživanje kibernetičkog zlostavljanja u Hrvatskoj je ugovoreni predmet našeg projekta u sljedećim komponentama aktualno važećeg radnog plana:

  • A.2.1. empirijska operacionalizacija delinkventnog nasilja i kibernetičkog zlostavljanja
  • D.2.1.5. napisan 1 znanstveni članak u postupku objavljivanja (tema: konceptualizacija kibernetičkog zlostavljanja u kontekstu delinkventnog nasilja)
  • A.2.2. normativna operacionalizacija delinkventnog nasilja i kibernetičkog zlostavljanja
  • D.2.2.5. napisan 1 znanstveni članak u postupku objavljivanja (tema: fenomenologija delinkventnog nasilja i/ili kibernetičkog zlostavljanja u Hrvatskoj)
  • D.2.2.6. napisan 1 znanstveni članak u postupku objavljivanja (tema: procesuiranjedelinkventnog nasilja i/ili kibernetičkog zlostavljanja u Hrvatskoj)
  • D.3.5.4. napisan 1 znanstveni članak u postupku objavljivanja (tema: istraživanje metodologije delinkventnog nasilja i kibernetičkog zlostavljanja)
  • D.8.1.1. napisana CroViMo Strategija prevencije i detekcije nasilja i kibernetičkog zlostavljanja u Hrvatskoj s fokusom na posebno ranjive grupe žrtava, na hrvatskom jeziku

U izboru pojedinih pojavnih oblika kibernetičkog zlostavljanja koje u okviru projekta istražujemo smo kao znanstvenici slobodni i autonomni. Umjesto repliciranja postojećih istraživačkih tema poput kibernetičkog zlostavljanja na društvenim mrežama među tinejdžerima ili kibernetičkog uhođenja, odlučili smo znanstveno obraditi jedan, u Hrvatskoj manje istraženi, pojavni oblik kibernetičkog zlostavljanja – onog od strane bezlične birokracije. Smatramo da je to ne samo smislenu u odnosu na projekt kao cjelinu, već ujedno originalno i inovativno s velikim praktičnim potencijalom. Taj smo fenomen možda mogli istražiti i u drugim domenama, no temeljem prethodnih istraživanja, provedenih intervjua i vlastitog viktimizirajućeg iskustva, ali posebno i vodeći računa o raspoloživim resursima, rokovima za provedbu i ekspertizi unutar projektnog tima, odlučili smo se fokusirati upravo na domenu nacionalnog financiranja znanosti. Pri tome je ispitujući kibernetičko zlostavljanje od strane bezlične birokracije Zaklade među voditeljima HRZZ projekta bilo neminovno dotaknuti se pitanja općeg (ne)zadovoljstva voditelja u suradnji sa Zakladom, a kako bismo uopće mogli vršiti bilo kakve analize „osjećaja bespomoćnosti“ koji karakteriziraju ovaj oblik zlostavljanja. Napominjemo da u sklopu našeg HRZZ projekta istražujemo kibernetičko zlostavljanje u Hrvatskoj, a ne bavimo se evaluacijom rada Zaklade, što je u konačnici zadaća nadležnih državna tijela, a ne našeg projektnog tima. Ukoliko se doduše pokaže da je dio naših novih spoznaja o kibernetičkom zlostavljanju od strane bezlične birokracije te prikupljenih kontekst-podataka koristan za unapređenje rada Zaklade ili isti potaknu konstruktivnu javnu i stručnu raspravu o sustavu nacionalnog financiranja znanosti, onda ćemo to smatrati iznimno vrijednim „dodatnim rezultatom projekta“, kako to naziva Zaklada.

Dana 03.12.2019. godine, u 10,18 sati od strane anonimne osobe iz Zaklade putem e-maila smo zamoljeni da što prije, najkasnije u roku od 4 sata, obavijestimo sudionike ankete o tome da prema mišljenju Zaklade „predmetno istraživanje nije dio projekta koji financira HRZZ“. O stavu Zaklade smo u uvodnom dijelu ankete već u 10,23 sati obavijestili sve potencijalne sudionike, a i ovim putem sve zainteresirane voditelje HRZZ projekata obavještavamo o stajalištu Zaklade.

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali pozivu za sudjelovanje u anketiranju te dali podršku istraživanju. Rezultati istraživanja bit će uskoro objavljeni u News sekciji naše web stranice.